Liječi/smanjuje tegobe
hernije diska, skolioze, glavobolje…
 

DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA KRALJEŽNICE (DTK)


Dekompresijska terapija kralježnice (DTK) je neoperativni tretman kralježnice koji intermitentnom i osobno doziranom trakcijom uspješno liječi/smanjuje tegobe
hernije diska, skolioze, glavobolje, vrtoglavice, bolne sindrome vratnog i slabinskog dijela kralježnice, trnce u rukama i nogama.

Koji su učinci DTK?

  • smanjenje boli u kralježnici
  • bolja pokretljivost kralježnice (kod skraćenja mišića, ograničenja opsega pokreta u bilo kojem dijelu)
  • bolja cirkulacija (posebno u vratnom dijelu kralježnice gdje su komprimirane krvne žile)
  • regeneracija diska, ali i okolnog tkiva kao i bolja prokrvljenost čime se pospješuje cijeljenje oštećenog tj komprimiranog tkiva

Koje su indikacije za DTK?

Indikacija za ovu terapiju je svaki poremećaj mehanički uzrokovan kao i promjene i oštećenja nastala uslijed svakodnevne izloženosti kralježnice sili gravitacije u vertiklalnom položaju.

 

Kako se treba ponašati osoba u periodu provođenja terapije?

Pacijent treba mirovati i izbjegavati veće fizičke napore i poslove koji traže prenaprezanje ili štetne pokrete za kralježnicu. U periodu terapije se ne bi smjelo trčati, skakati, provoditi teže i intenzivne vježbe, izbjegavati teže kućanske poslove što je više moguće. Preporučljive su šetnje, dozirane vježbe istezanja, disanja, dok je vježbe jačanja muskulature bolje izbjegavati. Nakon provedene terapije pacijent se savjetuje o daljnjem održavanju postignutog stanja (indicirane vježbe i po potrebi periodično ponavljanje DTK).

Zbog velikog broja zadovoljnih pacijenata i smanjenja ili nestanak tegoba kod tretiranih osoba, sigurni smo da DTK zauzima vrlo važno mjesto u neoperativnom liječenju mehanički uzrokovanih patologija kralježnice.

Podijelite s prijateljima