limfa

Limfa

Limfa je bezbojna, lagano zuckasta tekucina koja protječe našim limfnim sustavom. Limfni sustav je poseban sustav limfnih žila i nekih organa kroz koje se višak tkivne tekućine, koji se nije vratio u venske kapilare, vraća u venski sustav.

Skolioza i kifoza

Svakom je roditelju zdravlje njegovog djeteta najvažnije. Suvremeni način života, koji podrazumijeva ubrzani tempo života roditelja te brojne sate sjedenja djece, kao i teške školske torbe, pridonose učestalim pojavama bolesti kralježnice.

skakacko koljeno

Što je „skakačko koljeno“?

Skakačko koljeno ili jumper’s knee je najčešće oboljenje koje spada u skupinu sindroma prenaprezanja. Kako ga i samo ime opisuje, pojavljuje se kod sportaša koji česte koriste skok u svojoj igri.

trkacka potkoljenica

Sindrom trkačke potkoljenice

Trčanje je u „modi“. Slobodno možemo reći da smo svjedoci kako je zainteresiranost za trčanjem svakim danom sve veća te kako svako malo veće mjesto ima svoju amatersku i/ili poluamtersku utrku, polumaraton ili maraton koji bilježe sve bolji odaziv.

De Qervainova bolest

Što je to De Qervainova bolest?

De Qervainova bolest je oboljenje tetiva i njenih ovojnica u području prvog ekstenzornog kanala ili kompartmenta na stražnjoj strani ručnog zgloba. Spada u skupinu oboljenja poznatih još kao i sindromi prenaprezanja.

ahilova tetiva

Ahilova tetiva i njene slabosti

Što kada najjača tetiva na ljudskom tijelu popusti? Možda starogrčki mit o Ahilu i njegovoj ranjivoj peti nije baš bez razloga nastao?! Ni današnja moderna medicina ne uspijeva sa sigurnošću obrazložiti zašto ponekad dolazi do iznenadnog puknuća naše najveće i najjače tetive – Ahilove tetive.

trigger finger

Sindrom škljocavog prsta ili trigger finger

Sindrom se najčešće javlja u dominantnoj ruci kod srednjeg prsta ili palca, rjeđe kod ostalih prstiju. Češće se javlja u ženskoj populaciji srednje dobi i kod osoba sa šećernom i/ili reumatskom bolesti.

bol u ramenu

Sindrom koji je među najčešćim uzrocima bolova u ramenu

Liječniku ili stručnom fizioterapeutu potrebno je otići u situaciji kada je prisutna bol u ramenu koja se provocira odmicanjem ruke od tijela i koja se dodatno pojačava unutarnjom rotacijom u ramenu, a ne prolaze niti nakon nekoliko dana mirovanja.

kraljeznica

Primjena dekompresijske terapije kralježnice

Čvrstog sam uvjerenja kako je dekompresijska terapija kralježnice izvrsna terapija, ali isto tako nije najbolji izbor za svaku herniju diska, pogotovo ne nakon niza neuspješnih pokušaja primjene s nedovoljnom dijagnostikom.